De fleste af os har en idé om, hvad velfærdsteknologi er. Det er sådan noget med hjælpemidler til ældre, der måske er gangbesværede eller lider af en sygdom, som bevirker, at de har brug for lidt teknisk hjælp, så de faktisk kan klare sig i deres hjem. Sandheden er, at begrebet ’velfærdsteknologi’ står lidt tåget for de fleste af os. Har det noget at gøre med dyre toiletkummer, der kan hæves og sænkes, så et menneske med mobilitetsproblemer lettere kan komme på toilettet, når han eller hun er trængende? Eller har det bare noget at gøre med en stok eller en rollator? Begge dele. Velfærdsteknologi er hjælpemidler / produkter, der benytter ny teknologi, således at livet bliver nemmere.
Forskellige behov
Men det er jo sådan, at vores behov er forskellige: Det kan være, at du kender en kvinde, der har gigt i hænderne. Hun har derfor ikke så mange kræfter i dem, og det kan faktisk være svært for hende at få sæben ud af en almindelig sæbedispenser. Hun kan derfor få det meget nemmere, hvis hun får installeret en af de nye sæbedispensere med sensor, som findes på markedet nu. Sådan en kræver ikke, at hun skal bruge kræfter på at trykke sæben ud af dispenseren. Den gør hendes liv nemmere – og mindre smertefrit. Hvor mange gange om dagen vasker vi ikke vores hænder?
Det kan være, at du kender et menneske, der lider af Parkinsons. Gør du det, så ved du også godt, at de lider under ikke helt at kunne kontrollere deres bevægelser. Ofte sker der også det, at de fx ryster på hænderne, selv om de faktisk bare holder armene og hænderne i hvile. Sådan et menneske kan få god gavn af et anti-ryste armbånd. Det er et armbånd, der nemt kan forveksles med et almindeligt armbåndsur. Den person, der bærer det, kan trykke på ’urskiven’ og ved hjælp af den ny teknologi, som dette stykke velfærdsteknologi benytter, kan det mindske håndens rysten. Det kan være en lettelse for den, som er ramt af sygdommen. Der er jo klart en fordel, ved at hånden ryster mindre, hvis man bare gerne vil have en tår vand.
Hjælpemidler til Parkinson syge
I det hele taget findes der mange hjælpemidler til personer ramt af Parkinson. Vi kan tale om en særlig gruppe af produkter indenfor velfærdsteknologien, som henvender sig til personer med Parkinson. Fx kan en spiserobot være en stor hjælp ved middagsbordet. En stok eller en rollator hører også til i denne gruppe.
Det betyder naturligvis ikke, at den slags produkter kun bruges af personer, der har Parkinson. De kan naturligvis også bruges af andre mennesker. Fx som hjælpemidler til mennesker, der måske har været ude for en ulykke, og har brug for lidt støtte til at gå, indtil de er helt raske igen, og er kommet igennem genoptræningsprogrammet. Velfærdsteknologi dækker dog også mange andre produkter. Det kan være fx en robothund, som kan være rar at kæle for, så man falder til ro. Nogle mennesker – unge og gamle – kan jo være meget urolige og sådan en robothund, kan hjælpe dem. Så ja, velfærdsteknologi er et stort og vidt begreb.