Hulmursisolering nu

Vi har endelig fået taget os sammen til at komme i gang med den hulmursisolering, som vi længe har sagt til hinanden, at vi skal have lavet. Sidste efterår fik vi et besøg af en energiekspert. Der findes mange firmaer, som tilbyder, at man kan få besøg af sådan en helt gratis. Og det benyttede vi os af. Det er altid rart at få en kyndig persons mening og råd. Vi har jo en plan om, at huset, som vi bor i, og som vi gerne vil blive boende i fremover, skal være så energivenligt som muligt. Så isolering og udluftning går ligesom hånd i hånd i vores optik. Vi er samtidigt også meget bevidste om, hvilke materialer vi bruger, når vi laver indgreb (forbedringer!) i vores hus. Fx så har vi brugt økologisk maling i alle husets rum. Vi har også en idé om, at vi vil have installeret en varmepumpe til næste år.

Hulmurene først

I første omgang handler det om hulmursisoleringen. Eksperten, som besøgte os, har rådet os til først at få isoleret hele huset godt, inden vi kaster os ud i den forholdsvist store investering, som varmepumpen er. Han fastslog, at der skal laves ny hulmursisolering i én af husets mure. De tre andre skal bare have en efterisolering. Vi spurgte ham om, hvilke materialer man isolerer hulmure med. Han fortalte os, at sædvanligvis bruger man stenbaserede eller glasbaserede materialer.

Det svar blev jeg sådan set ikke særligt meget klogere af. Men jeg ved da så meget, at man kan købe isoleringsmaterialer i ethvert byggemarked. Jeg var derfor nede i byggemarkedet for at kigge på isoleringsmaterialer og priser. Jeg skrev navnene ned på de materialer, jeg fandt der. Og så tog jeg tomhændet tilbage, fordi jeg ville lige læse lidt mere om, hvad de er lavet af. Og hvor kan man få den information? På firmaernes hjemmesider. Troede jeg. Men det er faktisk ret svært at finde ud af, hvad isoleringsmaterialer egentlig består af. Det er jo ikke bare knuste sten eller knust glas. På et eller andet site, så jeg så en kort beskrivelse af, hvordan isoleringsmaterialer fremstilles. Da jeg så, at man tilsætter mineralsk olie i processen for ligesom at binde stenstøvet eller glasstøvet sammen til de lette fibre, blev jeg lidt betænkelig. Kan man ikke undgå det?

Isoleringsmaterialer

Jeg læste om flere forskellige firmaers isoleringsmaterialer. Og den mineralske olie indgår i processen – uanset om det er sten- eller glasbaseret materiale. Det undrer mig lidt, at man ikke kan få materialer til hulmursisolering, der ikke indeholder mineralske olier. Men teknologien er åbenbart ikke så langt fremme endnu, at det kan lade sig gøre. Så efter at have gransket dybt i vores forestillinger om et klimavenligt hus så er vi nu nået frem til, at selvom vi måske er lidt fanatiske og helst vil undgå at bruge materialer, der indeholder elementer, der skader miljøet, så er vi også nødt til at acceptere, at det ikke kan undgås. Vi ved dog, at det er meget små mængder. Og på langt sigt vil hulmursisoleringen jo bidrage til endnu mindre forbrænding af fossilt baseret olie.

Scroll to Top