Gods og arbejdere på byggepladsen

Byggeplads hejs og lift

Har du nogensinde prøvet at arbejde på en byggeplads? Der er mange ting, du skal vide, som du nok ikke tænker over, hvis du ikke har prøvet det. Først og fremmest er der sikkerheden, som du skal tænke på. Du skal naturligvis bære hjelm og sikkerhedstøj. Ting kan falde ud og ned højt oppefra. Det er ikke en ufarlig arbejdsplads. Der sker ulykker. Også selvom der er gjort alt, for at sikkerheden er i top. Stilladser har beskyttende plader, så håndværkere ikke skal stå og balancere højt oppe i stærk kuling. Personførende hejs må kun benyttes af personer, selvom der er mange, der også godt kunne tænke sig, at de kunne bruges til, at få sendte materialer op i 13. sals højde hurtigt. Til det må de altså anvende et særligt hejs, der kun løfter materialer. Der er nemlig forskel på de forskellige hejs.

Materiel

Et personførende hejs beskytter dem, der skal op på 13. sal. Det gør et materialehejs ikke. Ok, der findes hybride udgaver på mange byggepladser. De har tilladelse til at hejse både mennesker og materialer op samtidigt. De kaldes for materialeplatforme og er udmærkede. Men de er ikke så sikre overfor personalet som et personførende hejs er det. Men sikkerhed på en byggeplads handler ikke kun om korrekte hejs, hjelme og sikkerhedstøj. Det handler også om, at man skal respektere, når nye materialer bliver leveret. Man skal være parat til at hjælpe sine kollegaer – også selvom det ikke er den nærmeste kollega. Der kan nemlig altid ske noget – og derfor er det godt lige at lære at holde øje med, hvad andre gør. Og ja, det er bedre at være lidt tålmodig og vente på, at det personførende hejs er parat til at blive sendt ned igen, end at stå og blive arrig, over at det tager et halvt minut længere, end du har lyst til. Hejset får dig alligevel op på 13. sal meget hurtigt.

Arbejdsulykker

Du har sikkert hørt om arbejdsulykker, som er sket på byggepladser. De er hyppige. Det er næsten umuligt at undgå, at en håndværker kommer til skade. Og håndværkeren ved det da også. Ofte har han også skrevet under på, at han ved, at jobbet kan være farligt, og at han er parat til selv at dække omkostninger, som arbejdsgiverens forsikringsselskab ikke vil dække. Det sker heldigvis sjældent, at arbejdsgiverens forsikringsselskab ikke vil dække erstatning for en arbejdsskade.
Forsikringsselskabet har dog formået at lægge et ekstra pres på entreprenøren, som har ansvaret for byggeriet. Fx så skal han sørge for, at alle sikkerhedsforanstaltninger er korrekte. Fx skal der være en sikker byggepladselevator, som de ansatte trygt kan bruge, så de hurtigt kan komme op i bygningen, hvor de arbejder.

Elevator til byggepladser

En byggeplads elevator er lige præcist det, ordet siger: En elevator på en byggeplads. Det er ikke en elegant elevator, som den, du fx kender fra et hotel. Den er ikke vindtæt, og det kan regne ind. Men den er sikker, og den kan løfte et sjak op i løbet af ingen tid. Det er det, der er vigtigt for alle slags byggepladshejs. Håndværkerne skal ikke trættes af at gå på betonstøbte brandtrapper helt op til 15. eller 18. sal. De skal være friske, så de kan arbejde sikkert. De har jo ansvaret for, at fx elinstallationer bliver sat op korrekt.

Gør de ikke det, så er der fejl i bygningen. Og det kan ende med ruin for entreprenøren. Så han vil hellere leje byggepladselevatorer, end han vil risikere, at hans ansatte kommer til skade, eller laver grove fejl på grund af træthed eller andre faktorer, der spiller ind, når man arbejder i mange meters højde. Fx er stærk vind og nedbør afgørende for håndværkernes sikkerhed – de skal ikke kun hurtigt op, de skal også kunne komme hurtigt ned igen.

Scroll to Top